Hagtornsgelé

Höstens bästa gelé! I alla fall hittills 😉
Hagtorns- och rosenkvittengelé, sötad med honung fick högsta betyg i smaktestet, och de tre ingredienserna kompletterar verkligen varandra väl. Häckhagtorn utgör basen, med en mild och fyllig sötma. Rosenkvitten ger syra och en blommig, godisliknande arom. Honungen rundar av och bidrar med ytterligare sötma. Tillsammans ger de en rund, len och smakrik gelé med en härligt rödorange färg. Den var väldigt god på ett kex, men skulle säkert också passa bra till fågel.
Hagtorn (fast mest trubbhagtorn) används som hjärtstärkande och nervlugnande, och anses av de flesta vara ett säkert och bra tillskott till dieten, men de som tar någon hjärtmedicin vara försiktiga.
Om du inte har hagtorn kan du istället kan göra rönnbärsgelé med kvitten och honung. Har du tvärtom för mycket hagtorn kanske hagtornsmos kan vara något?

Hagtornsgelé
1 liter (1 kg) bär från häckhagtorn eller annan hagtorn med goda bär
4 mellanstora frukter (200 g) från rosenkvitten
1 liter vatten
250 gram glukosrik honung, t.ex. rapshonung

Skiva kvittenfrukterna och lägg dem i en kastrull tillsammans med hagtornsbären och vattnet. Koka under lock tills bären börjar spricka upp. Det borde ta ungefär tio minuter. Mosa alltsammans med en stöt och koka sen i tio minuter till. Sila av. Du kan pressa försiktigt för att få ut den sista pektinrika vätskan, men passa så att saften inte blir grumlig. Rör i honungen i den avrunna saften och koka på hög värme medan du skummar noga tills den nätt och jämnt klarar ett geléprov. Gelén efterstelnar i burken. Häll upp på burkar eller skålar, som du har förberett. Om du kokar lite till blir det istället en fast och fin marmeladkonfekt.

Hagtornsgelé
Hagtornsgelé med rosenkvitten och honung

3 kommentarer

  1. […] Hagtonsgelen jag gjorde för en vecka sedan fick (som allt som innehåller rosenkvitten) en godisliknande smak och stelnade snabbt till en fin gelé, så jag följde upp med att göra marmeladkonfekt med samma recept. Som förväntat behövde jag bara koka någon minut till för att få marmeladkonfekt, och gissningsvis hade det kunnat bli gelégodis om jag väntat ytterligare lite, men jag hade inga formar till det. Det kanske bäst att nämna här också, att en del hagtorn används som hjärtstärkande och nervlugnande naturläkemedel, så om du tar någon hjärtmedicin kanske det är säkrare göra marmeladkonfekt på äpple och rosenkvitten. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s