Enbärsdricka för tålmodiga

Det här är ett första försök till enbärsdricka. Receptet går säkert att förbättra, men det blev riktigt gott så här.

Det är pilligt och stickigt att plocka enbär, men när de är väl mogna kan de ruskas eller försiktigt slås ner från busken och samlas upp på lakan.

Enbärsdricka
3 l vatten
5 dl enbär. Det gör inget om det kommer med några barr också.
8 dl farinsocker
2 dl honung
1 pkt bakjäst

Stöt enbären med lite vatten. Häll på resten av vattnet, sockret och honungen och koka upp. Låt svalna till 37 grader och tillsätt jästen, utrörd i lite av vätskan. Täck över och låt stå två till tre dagar i rumstemperatur eller något varmare. Skumma av och häll i en dunk som får stå mörkt och svalt i någon månad tills grumset har sjunkit till botten. Lätta på korken någon gång då och då. Tappa sedan försiktigt upp drickan på flaskor med patentkapsyl eller kork, gärna med hjälp av hävert för att inte röra upp bottensatsen. Ställ flaskorna mörkt och svalt och glöm bort dem.

Efter ett och ett halvt års lagring har enbärsdrickan klarnat till en vacker bärnstensfärg. Trots en relativt hög alkoholhalt (upp till 10 % vid full utjäsning) är den lättdrucken och läskande. Den är sprittig av kolsyra, och har en balanserad smak som domineras av enbär, honung och fruktig jäst. Håller du dig i fem år får den en fin sherrykaraktär.

Enbärsdricka

2 kommentarer

  1. […] som glass och fruktkaka. En kvist enris på grillen ger en bra smak till vilt eller lamm. Enbärsdricka var förr en vanlig bordsdryck. Enskottssirap kan göras på samma sätt som granskottssirap, och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s