Lingonlikör

En riktigt god likör som blir färdig lagom till jul om man börjar när lingonen är mogna.

Lingonlikör
1 liter välrensade lingon
5 dl brännvin
2 dl socker

Lägg lingonen i burkar, fyll på med brännvin och låt stå mörkt i två månader. Vänd gärna burkarna då och då. Sila av vätskan och häll i en flaska. Blanda lingonen med sockret och lägg tillbaka i burkarna. Låt stå tills sockret har löst sig. Sila av sockerlagen från lingonen och blanda med brännvinet du silade av tidigara. Häll i lite i taget tills du är nöjd med sötman. Använd bären i en efterrätt, kaka eller tårta – men inte till barnkalaset!

Lingonlikören har en krispig och lätt smak av färska lingon och en klar och kraftig färg.

lingonlikör

2 kommentarer

 1. Hej Petter.
  Du har nog snavat på datumen, för din lingonsill hinner inte bli klar på sex dagar… 😉😎
  Ett betydligt enklare sätt att göra likör går till så här.:
  Skala det gula av en citron och lägg i botten på en burk. Pressa ur citronsaften och häll i burken. Fyll sedan burken med bär eller frukt. Det funkar med de flesta sorter. Fyll upp med brännvin special eller vodka. Skruva på locket och glöm bort burken i runt tre veckor.
  Ta ett durkslag och klä med en handduk. Sila den blivande likören däri ner i en skål. Ta fram en visp och vit sirap och söta efter smak. Häll upp på flaskor. Likören kan drickas nu, men de flesta sorter vinner på att gömmas undan några månader. Det man gör på sommaren kan alltså bli fina julklappar.

  Att göra som du gör, med socker som ska lösa sig, tar lång tid – ibland veckor. Vit sirap löser sig på ett par sekunder. Jag har gjort mycket likörer och vet att citron tillför fin fräschör överallt. Blåbärslikör ska få med sig en kanelstång eller två. Man kan experimentera precis som man vill. Äpple med vaniljstång och kanelstång smakar äppelpaj, till exempel. Jordgubbe är gott, men den likören geléartad sig gärna. Vet inte varför.
  Ja, du får väl pröva dig fram. Svårt är det inte, bara ett trevligt och snabbt pyssel.
  Lycka till! / Monika nilsson

 2. Hej och tack för tipsen!

  Nej, mer än sex dagar tar det allt 🙂 Den blir klar lagom till jul om man börjar när lingonen är mogna. Jag tänkte att det framgick, men jag har förtydligat nu. Jag har noterat att den absoluta majoriteten av mina läsare hittar till inläggen långt efter att jag publicerat dem, så det här är skrivet till förmån för de som vill prova nästa säsong. Om jag försökte vänta tre kvartal med att publicera receptet skulle jag bara tappa bort det 😉

  Vit sirap är utmärkt till likörer, men i just det här receptet får likören lite välbehövlig mognadstid medan sockret löser sig. Det tog mycket riktigt flera veckor, men jag hade inte bråttom.

  Det är f.ö. pektin som ställer till det med jordgubbslikören. Om du använder väl mogna bär, som innehåller mindre pektin, så blir det nog lite bättre. Låt bären också dra vid en låg temperatur, så löser det ut mindre pektin. Om du har möjlighet kan du använda brännvin med högre alkoholhalt för extraktionen, eftersom pektin inte löser sig i alkohol. Sen filtrerar du bort ev. pektinklumpar innan du spär ut likören.

  God jul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s