Recepten är baserade på vad du kan plocka i skogen eller trädgården just nu, utan onödiga tillsatser eller exotiska ingredienser. Alla är noggrannt utprovade i många varianter. Här hittar du inga kopierade recept eller överflödiga moment. Om något verkar krångligt är det för att det blir bättre så, men oftast är mina recept enklare än andra motsvarande recept – med minst lika bra resultat. Bloggens bästa recept och många till finns samlade i den hyllade boken Safthushållning.
Receptkalender
Vår (mars-april)
Knölklockerötter
Bergenia-te
Forsythiasaft
Violsaft
Violsirap
Viollikör
Björklövssaft
Rönnbladssaft
Försommar (april-maj)
Häggblomssaft
Parkslidesaft
Sparrissaft
Maskrossaft
Rabarbersaft
Syrensaft
Försommartonikum
Svartvinbärsbladssaft
Lindblomssaft
Blomstertid (maj-juni)
Kaprifolsaft
Rosensaft
Myntasaft
Polkagrissaft (mynta & rabarber)
Myskmadrasaft
Granskottssaft
Granskotts- och enskottssirap
Jordgubbs- och granskottsdricka
Ryssgubbesaft
Midsommar (juni-juli)
Rabarber- och kvannemarmelad
Schersminsaft
Kanderad strätta
Strättakonfekt
Körvelvatten
Kirskålssaft
Flädersaft med rabarber
Fläder- och jordgubbssaft
Fläderdryck med stensöta
Hirkum pirkum
Älggrässaft
Jordgubbssaft
Fejkhallonsaft (jordgubb & citronmeliss)
Sommarkryddat örtsalt
Högsommar (juli-augusti)
Rödklöverdricka
Rabarberknäcksaft med kanel
Druvfläderbärssaft
Rallarrossaft
Vattkrusbär
Krusbärsmarmelad
Krusbärssylt
Krusbärssaft
Svartvinbärsgelé
Svartvinbärsmarmelad med rabarber
Svartvinbärssaft
Svartvinbärslikör
Citronmelissaft
Smultronsaft och smultronsylt
Smultronlikör
Skördetid (augusti-september)
Jättebalsaminsaft
Häggbärssaft
Häggbärs- och lingonsaft
Hallon- och rödvinbärssaft
Rödvinbärslikör
Hallondricka
Enkel blåbärssaft och blåbärssylt
Rårörd blåbärssaft
Blåbärslikör
Rårörd rödvinbärsdricka med eftersaft
Hållbar rödvinbärssaft
Saft och sylt på röda vinbär
Gurksaft
Körsbärssaft
Cocktailbär (konjaks-romkörsbär)
Häggmispelsaft
Stenbärssaft
Stenbärslikör
Mahoniasaft
Mahonia- och hallonsaft
Mahonia- och blåbärssylt
Mahonia- och blåbärsmarmelad
Kråkbärssylt
Kråkbärssaft
Transparente Blanche-mos
Äppelremmar
Höst (september-oktober)
Kanderade äppelskal
Körsbärsplommonsaft med lingon och ingefära
Lättsockrade lingon
Rårörd lingondricka med eftersaft
Lingonsylt
Vattlingon
Lingonpäron
Päronsaft
Pärondricka
Päronlikör
Basilika- och myntasaft
Havtornsjuice
Havtornssaft
Havtornscurd
Prydnadsäppelgelé
Honungssyltade plommon
Klassisk plommonsylt
Plommonsaft
Hagtornsmos
Förkylningssaft
Marmeladkonfekt på hagtorn och rosenkvitten
Mörv (oktober-december)
Äppelsaft
Äppelpajssaft
Slånbärssaft
Körsbärskornellikör
Rönnbärsdricka
Rönnbärs- och rosenkvittengelé
Rosenkvittenlikör och torkad rosenkvitten
Nypon- och kvittensaft
Svart nyponsoppa
Tomatdricka
Tomatchutney
Marmelad på gröna tomater
Grön ketchup
Marmeladkonfekt på rosenkvitten
Marmeladkonfekt av rosenkvitten och äpple
Rosenkvitten- och äppelmos
Kornvatten
Kornvatten med rosenkvitten
Kvittenad
Rosenkvittencurd
Juletid (december)
Lingonglögg med gelé
Blåbärsglögg
Julgranssaft
Året om
Vermouth

Safthushållning, som samlar de bästa recepten, finns att köpa på Adlibris, Bokus, Akademibokhandeln och i din lokala bokhandel. Boken innehåller ca 80 recept på saft, och flera på sylt och annat du kan göra på saftresterna, beskrivningar av hur du hittar, odlar och använder ett 50-tal ätliga växter, samt en utförlig faktadel, där du kan lära dig allt om saftens färg, smak, vitaminer, fytokemikalier, konservering och mycket annat.
Det går inte att läsa texten som du har länkar i – den gröna färgen är för ljus! Annars har du en trevlig sida här!
Det håller jag med om! Tyvärr är det så i temat jag använder, och jag har inte hittat nåt sätt att ändra färgen än. När jag får lite tid över ska jag titta på det igen. Kul att du gillar sidan i övrigt 🙂
Så om du ”lakar” ur bären/frukterna (vatten och vinsyra) för att få både saft och sylt/marmelad så påverkas inte smakkoncentrationen av någondera?
Mvh
Nyfiken safthushållare
Jovisst gör den det, men ofta finns det smak nog till båda. Syran lakas ofta ur mer än smaken, så ev. kan du behöva tillsätta extra syra till sylten/marmeladen.