Plommonmarmelad

Det här receptet gjorde jag först på victoriaplommon förra hösten, när plommonträdet dignade så att det gick av. Den här hösten har vi en ny trädgård, med ett tynande gulplommon som inte gav mer än tio plommon. Bättre var det i den bortglömda krikonlunden bakom ladan, där vi skördade tillräckligt för ett par burkar marmelad i alla fall. Det var väl tur, för det här vår favorit på lördagssconsen nu! Plommon- eller krikonmarmeladen är smakrik och måttligt syrlig med en härlig beska, och jag tror att den till och med blev godare på krikon.

Plommonmarmelad eller krikonmarmelad
1 liter urkärnade plommon, krikon eller liknande frukt
2 citroner
Ett knappt kilo syltsocker

Skär citronen i fina (2-3mm) skivor och hacka dem sedan grovt. Koka några minuter tillsammans med plommonen eller krikonen och rör sedan i sockret. Fortsätt koka i 5-10 minuter tills citronen mjuknat och marmeladen klarar marmeladprovet innan du öser upp på väl rengjorda burkar.

Lämna en kommentar