Druvgelé

Under min studietid i Kanada fanns det för det mesta en burk Grape Jam i kylen. Den var förstås billig, och de välbekanta svenska syltsmakerna var svåra att få tag i, men den var också god. Gjord på smakrika labruscadruvor och frikostigt sötad hade den en godisaktig smak, men passade bra på ett rostat bröd.

Nu när jag har en egen planta labruscavin, eller staketdruva som vi kallar den, står återigen en burk Grape Jam i kylen för söndagsmorgonens rostbröd eller scones. Idag lite syrligare och lite mindre söt, för att passa en svensk gom. Jag använde druvor av sorten Zilga, men det går säkert lika bra med andra smakrika druvor.

Druvgelé
1 kg smakrika druvor
1 citron
0,5 dl vatten
1 citron
5 dl syltsocker

Lägg bären och vattnet i en kastrull och koka fem till tio minuter under lock. Mosa bären med stöt eller slev och häll sedan i en silduk. Låt rinna av ordentligt. Du borde få ut minst 5 dl vätska. Krama inte ut vätskan, för att inte riskera att få en grumlig gelé. Häll den avrunna vätskan i en ren kastrull och pressa i saften från en citron. Rör ner 1 dl syltsocker per dl vätska och koka fem minuter innan du häller upp gelén på väl rengjorda burkar.

Druvgelén passar utmärkt till scones.
Druvgelé gjord på blå druvor blir vackert röd.

Lämna en kommentar