Myntasaft

Förra året hade jag en pallkrage med vitlök och några andra kryddor, däribland pepparmynta. I år har jag en kvadratmeter frodig pepparmynta på samma plats, trots att jag tagit bort pallkragen och sått gräs. Det verkade lite för slösigt att bara köra över den med gräsklipparen, men vad gör man med en kvadratmeter mynta? Saft naturligtvis.

Som så ofta blir saften precis lika god utan att krångla till det med att plocka av bladen, hacka dem, eller låta den dra i flera dagar. Den här saften är frisk och mintig. Själv föredrar jag den att ha i rejält med citron.

Enkel myntasaft:
Mynta av valfri sort
Citron eller lime
Socker eller honung
Vatten

Fyll en kastrull med hela myntakvistar. Fyll på med vatten till ca 2/3, samt juice och rivet skal från citron eller lime efter behag. Räkna med minst en citron per tjugo kraftiga myntakvistar (200 g). Sjud i 5-10 minuter och sila av. Värm upp igen och söta efter behag (6 dl socker per liter avrunnen saft om den ska sparas en lägre tid). Om du sötar med honung som inte är värmebehandlad, t.ex. om du köpt den direkt från biodlaren, måste du antingen koka upp den, förvara den kallt eller dricka upp den snart.

Myntasaft

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s