Polkagrissaft

Nej, den är inte gjord på polkagrisar, utan mynta och rabarber, men både smak och utseende för tankarna till det randiga godiset. Mynta och rabarber kompletterar varandra och får tillsammans en mycket frisk, men ändå fyllig smak.

Polkagrissaft:
200 g pepparmynta (20 kraftiga kvistar)
200 g röd rabarber (1 mellanstor stjälk)
1 liter vatten
5 dl socker eller 3 dl honung

Lägg myntan i en kastrull tillsammans med rabarbern (skuren i bitar som går att lägga i botten av kastrullen). Häll på vatten så att det täcker omkring hälften av myntan och rabarbern, och sen hälften så mycket socker som vatten. Koka i 10-15 minuter (tryck ner myntan tills allt mjuknat) och låt sedan rinna av. Det går också bra att söta med honung, som enklast rörs i efteråt. Smaka dig fram till lagom sötma. Saft som sötats med honung har kortare hållbarhet och bör förvaras kallt.

Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.

Polkagrissaft

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s