Ryssgubbesaft

Ryssgubbens rapsliknande blommor väcker sällan någon större uppmärksamhet, trots att plantorna kan bli meterhöga och ibland färgar hela vägrenen eller ängen gul. Det gör däremot den tunga doften av honung, som ibland kan sprida sig långt från blommorna. Det är en doft som passar lika bra till heta sommardagar som saft. Saft på ryssgubbe får en angenäm honungsliknande smak och en ovanligt klargul färg, som bleknar när man har i citron.

Ryssgubbesaft:
1 liter blommor från ryssgubbe (använd bara de nyutslagna topparna)
1,5 dl socker eller ca 1 dl honung
5 dl vatten
Ev. 1 citron

Skaka av insekterna och lägg blommorna i en kastrull tillsammans med socker eller honung. Slå på kokhett vatten och tryck ner blommorna så att de slaknar. Alla blommor ska precis vara täckta. Låt dra i 5-10 minuter och låt sedan rinna av och tappa på flaskor. Om du vill ha lite syra i saften kan du pressa i en citron, eller ännu hellre servera med en citronskiva i glaset.

Ryssgubbesaft

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: