Ryssgubben ger den här saften en kryddig honungssmak och glad gul färg, perfekt till saftkalaset. Använd bara topparna med nyutslagna blommor för bäst smak.
Ryssgubbesaft
1 liter ryssgubbeblommor
1 ½ dl strösocker eller 1 dl honung
5 dl vatten
½ dl pressad citronjuice (ca 1 citron)
Skaka av insekterna och lägg blommorna i en kastrull tillsammans med socker eller honung. Slå på kokhett vatten och tryck ner blommorna så de slaknar. Alla blommor ska precis vara täckta. Låt dra 5–10 minuter och pressa i citronen innan du häller saften genom en silduk. Häll upp på väl rengjorda flaskor med tättslutande lock och förvara svalt. Saften håller några månader i kylskåp om den görs med socker, men kortare tid om den görs med honung.
Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.