Granskottssaft

De flesta har fått lära sig att granskott är mycket C-viaminrika, och därför bra att koka te på i brist på andra c-vitaminkällor. Många vet också att vitaminet bevaras bättre om teet får dra i hett vatten, istället för att koka. Färre vet att det tillsammans med en gnutta socker blir en av de mest uppfriskande drycker. Saft på granskott påminner mycket om lemonad, men med en tydlig smak av kåda.

Granskottssaft: 
1 liter granskott (plocka dem när de är späda och ljusgröna, innan de börjar stickas)
1 liter vatten
1-3 dl socker

Lägg granskott och socker i en kastrull och slå på kokhett vatten så att det precis täcker. Låt stå ett dygn i rumstemperatur och sila sedan av saften. Förvaras kallt och inte allt för länge, eller fryses.

När du plockar skotten stoppar du tillväxten på den grenen det året. Ta aldrig en betydande del av skotten på en gran, och ta aldrig toppskottet. Att plocka granskott ingår inte i allemansrätten. Jag har bara provat att göra saft på vanlig gran, Picea abies, men enligt andra ska coloradogran och douglasgran vara ännu godare.

Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.

Granskottssaft

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s