När julen är slut är det dags att äta upp vad som finns kvar av julens godsaker. Det inkluderar julgranen, om barren sitter kvar. Den ger en frisk och läskande dricka
som passar bra till den feta julmaten.
Julgranssaft
1 gren från en obesprutad julgran, eller annan rödgran
1 syrligt äpple, klyftat
1 kanelsång (om du inte har tröttnat på julsmakerna)
5 dl vatten
1 msk honung
Dra av de yttersta kvistarna (alltså årstillväxten) från julgranen tills du har fått ihop 1 liter packade småkvistar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med äpple och kanel. Häll i vattnet, koka upp och tryck ner kvistarna så alla kommer under vatten. Koka 10 minuter eller tills äpplet har kokat sönder. Låt svalna i rumstemperatur några timmar innan du silar vätskan och smakar av med honung. Servera kall.
Det här receptet och många fler kan du läsa i min bok Safthushållning!