Det är kanske inte på försommaren man behöver ett stärkande medel som mest, men det här tonikumet är i första hand tänkt som törstsläckare och groggvirke. Inspirationen kommer från Tonic Water, men det hälsovådliga kininet har bytts mot undergörande vattenklöver.
Försommartonicum (Tonic Water)
1 stjälk rabarber (150 g), skivad
2 stora blad vattenklöver, utan stjälk
2 kraftiga kvistar citronmeliss (ca 25 stora blad)
8 fullt utslagna, men ännu späda svartvinbärsblad
10 hela kardemummakorn
4 dl vatten
1 dl strösocker
Ev några lavendelblad
Lägg allt i en kastrull och koka upp snabbt. Dra av från värmen och låt svalna i rumstemperatur några timmar. Sila sedan av vätskan och tappa upp på en väl rengjord flaska. Håller ett par månader i kylskåp.
Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.