Försommartonikum

Kan man göra eget tonic water, utan kinin? Det är sånt jag funderar på om kvällarna. Jag gillar verkligen tonic water, men den köpta standardvarianten är för söt för min smak. Det finns visserligen gott om recept på hemmagjord tonic, men de flesta innehåller hälsovådliga mängder kinin, och jag föredrar hursomhelst råvaror som jag kan hitta i trädgården eller skogen. Kinabarken, som ger tonic sitt kinin och beska smak, smakar egentligen inte så mycket annat än beskt, så att ersätta den borde vara enkelt. Beska växter råder det ingen brist på. Jag hade tillgång till vattenklöver, som är en gammal medicinalväxt med en ren och fin beska, men i brist på det kan vara värt att prova med maskros, rabarberrot, gentiana, parksallat eller vad annat bittert du kan hitta. Vattenklöver ingick förr i apotekens standardsortiment, som medel mot bl.a. mot inflammatoriska sjukdomar, magbesvär och dålig hy, så den här drycken borde vara rena medicinen!

Försommartonikum
4 dl vatten
1 dl socker
1 stjälk rabarber (150 gram)
2 stora blad vattenklöver (utan stjälk)
2 kraftiga kvistar citronmeliss (ca 25 stora blad)
8 fullt utslagna, men ännu späda svartvinbärsblad
10 hela kardemummakorn
Ev. några lavendelblad

Lägg örterna, kryddorna och vattnet i en kastrull och koka upp snabbt. Dra av från värmen och låt svalna i rumstemperatur i några timmar. Sila av vätskan och värm tillsammans med sockret till det har löst sig. Tappa upp på flaskor och förvara svalt.
Spä med kolsyrat eller stilla vatten och servera med hyvelspån från färsk rabarber och rikligt med is. Tonikumet är utmärkt som törstsläckare, men är också en fantastisk bas till gin och tonic.Försommartonikum

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: