Svartvinbärsbladssaft

Svartvinbärsälskaren behöver inte vänta till sensommaren för att få njuta av den speciella aromen. Du kan tjuvstarta redan nu med att göra saft på bladen. De har samma arom som bären, men sötman och syran måste vi hämta på annat håll. I det här receptet kommer de från socker och rabarber, så smaken blir som en blandning av rårörd svartvinbärssaft och rabarbersaft. Saften kan kokas också, om du föredrar den smaken, inte har tid att låta den dra i flera dygn, eller vill spara den en längre tid. Skörda inte för mycket blad om du vill ha bär också.

Svartvinbärsbladssaft
1 liter tätt packade svartvinbärsblad
1 stor stjälk rabarber (ca 250 g)
6 dl socker
1 liter vatten

Skölj bladen och varva dem med socker och skivad rabarber i ett värmetåligt kärl. Slå över kokhett vatten och låt svalna under lock i rumstemperatur i några timmar. Flytta till en sval plats och låt stå ytterligare 1-3 dygn innan du silar av och häller upp på flaskor.

Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.

svartvinbärsbladssaft

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s