Den här saften smakar inte riktigt hallon, men nära nog om du har ont om hallon eller bara vill spara dem till något annat. Den är förnämlig till cheesecake eller i en drink.
Jordgubbssaft med mynta
2 liter jordgubbar
1 stjälk rabarber (150–200 g), skivad
3 kraftiga stjälkar mynta (30 g)
6 dl vatten
3 ½ dl strösocker
Skölj och rensa jordgubbarna. Lägg jordgubbar, rabarber och mynta i en kastrull. Koka allt 10 minuter. Mosa mot kanten och koka 5 minuter till innan du silar massan genom en silduk. Häll upp saften på väl rengjorda flaskor med tättslutande lock. Om den förvaras svalt håller den några månader.
Bonussylt
Plocka ur myntakvistarna, rör i 1 ½ dl socker och koka tills du är nöjd med konsistensen. Ös upp på rena burkar med tättslutande lock. Använd syltsocker om du vill ha en fastare sylt.
Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.