Allåkerbär ‒ nästan världens godaste bär

Somliga håller åkerbär för världens godaste bär, men vi som inte har turen att bo i norra Sverige får aldrig veta. Att smaka på alla världens bär kan lätt avfärdas som en ouppnåelig dröm, men inte ens att få smaka på åkerbär är särskilt lätt. De mytomspunna bären tycks sällan ta sig söderut, och de går dåligt att odla i södra och mellersta Sverige. Vi får nöja oss med den framavlade släktingen allåkerbär, som är en hybrid mellan åkerbär och alaskaåkerbär. Smaken är inte riktigt densamma, men de ger i alla fall bra skörd i Mellansverige, och hygglig i Sydsverige.

Allåkerbär blomma

Rubus arcticus ssp. x stellarcticus, allåkerbär

Synonymer:

Bildsök

Beskrivning: Låg marktäckare med många goda egenskaper. Den sprider sig fort, har ett friskt grönt bladverk, blommar med stora rosa och doftande blommor, får goda bär och röd höstfärg.

Höjd: 10-25 cm.

Bredd: Sprider sig med utlöpare.

Tillväxt: Snabb. Kan bli ett ogräs där den trivs.

Livslängd: Mellan.

Vår: Friskt ljusgröna blad.

Sommar: Bladen behåller en ljusgrön färg. Blommar i juni med 3-4 cm stora rosa blommor. Strax därefter, och delvis samtidigt med blomningen, får den hallonlika mörkröda bär.

Höst: Mörkröd höstfärg.

Vinter: Bladen vissnar ner.

Växtsätt: Sprider sig snabbt med utlöpare / ytliga rhizomer, från vilka den skickar upp skott.

Rotsystem: Grunt och utbrett. Skjuter rikligt med ytliga utlöpare.

Jord: Allåkerbär trivs bäst i fuktig och mullrik mo eller mjäla. Det växer också bra på lera, men sprider sig då långsamt. Det tål allt från sura till lätt basiska jordar, men sägs växa bäst med svagt sur reaktion.

Ljus: Sol till lätt skugga.

Placering: Som marktäckare i surjordsrabatten och andra avgränsade planteringar med lämplig jordmån, som kantväxt eller förvildad i utkanten av trädgården. Som marktäckare klarar den inte att hålla bort rotogräs, och även fröogräs kan behöva hållas efter.

Härdighet: Härdig i hela Sverige, men ger bäst skörd i de mellersta och norra delarna av landet. Längst norrut är vanligt åkerbär ett bättre val.

Salttålig: Nej.

Ersättningsväxt: Åkerbär i de norra delarna av landet, amerikanskt tranbär i tillräckligt våta jordar, blåbär, hönsbär eller myskmadra.

Bra grannar: Amerikanskt blåbär.

Dåliga grannar:

Ekologi: Fåglarna är snabba på bären.

Skötsel: Begränsa spridningen om nödvändigt. Plantera om när plantan börjar bli gles.

Plantering: Planteras vår-höst, lika djupt som de står i krukan. Planteringsavstånd 20-50 cm. Plantera alltid två sorter för bättre fruktsättning, och håll dem separerade, så att inte den ena konkurrerar ut den andra.

Härstamning: Svensk hybrid mellan åkerbär och alaskaåkerbär, som togs fram vid försöksstationen Öjebyn 1953-1978 av Gunny Larsson. Sorterna ‘Beata’ och ‘Sofia’ lanserades 1982.

I hushållet: De syrliga bären kan inte riktigt mäta sig med vilda åkerbär, men tillhör ändå trädgårdens bättre. Plocka dem när de är väl mogna och stoppa direkt i munnen eller använd i sylt.

I folktraditionen:

Introduktion i Sverige: Svensk hybrid, som lanserades på 1980-talet.

Sorter:

Anna‘ är en kraftigväxande sort med stora, ljusa bär, som mognar senare och har sämre arom än de andra sorterna. Den är konkurrenskraftig och frisk. Ger bra skörd tillsammans med ‘Beata’ eller ‘Sofia’.

Aura‘ är mycket rikbärande och kraftigväxande. Bären ligger ofta under bladen, vilket gör dem svåra att hitta för både människor och fåglar.

Beata‘ ger en bra skörd av goda bär, som är lätta att plocka då de sitter ovanför bären . Av samma anledning brukar fåglarna hinna före, om den inte täcks. Ger bra skörd tillsammans med ‘Anna’, men inte ‘Sofia’. Härdig till zon 7.

Linda‘ är svagväxande och mottaglig för vissnesjuka, men mognar tidigt och har de godaste bären.

Sofia‘ är mycket lik ‘Beata’. Den är mycket mottaglig för åkerbärsrost. Ger bra skörd tillsammans med ‘Anna’, men inte ‘Beata’. Härdig till zon 7.

Valentina‘ har ett mycket kraftigt växtsätt och passar bra som marktäckare, men ger dålig skörd.

2 kommentarer

    • Tack för input! Där stod det att Beata och Sofia växer bra ihop, men jag tyckte att det var lite otydligt om hur det är med pollineringen. Har du någon ytterligare kännedom om det? Själv har jag Beta tillsammans med Anna, och har inte testat med Sofia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s