Fläderdricka med stensöta

Både fläder och rabarber behöver sötma för att komma till sin rätt, men den behöver inte komma från socker. I det här receptet kommer sötman från honung och stensöta. Stensötan ger också en lång lakritsliknande eftersmak till den här drycken.

Fläder- stensöta- och rabarberdricka
3 liter fläderblommor
1 stjälk rabarber (200 g)
20 cm stensötarot
1,5 liter vatten
0,5-2 dl honung

Plocka nyutslagna blommor från fläder. De är bäst när det finns ungefär 10 % knopp kvar i klasarna. Det går bra att använda hela klasarna, men försök att få med så lite skaft som möjligt. Ruska dem våldsamt eller slå dem mot handen för att skaka bort insekter och pollen. Tvätta och hacka stensötan. Skiva rabarbern tunt. Varva fläder, stensöta och rabarber i ett värmetåligt kärl, häll på kokhett vatten, täck över och låt stå och svalna i rumstemperatur i ett dygn och sedan svalt ett till fyra dygn till. Häll det sedan genom en saftsil och smaka av med ljus honung. Frys in eller drick upp inom en vecka.

Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.

Fläderdricka med stensöta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s