Vi vet väldigt lite om forna tiders trädgårdsväxter. Än har vi inte hittat någon runsten som rests över en tapper trädgårdsmästare och berättar om vilka exotiska växter han odlade, men vi har i alla fall hittat spår av växter från vikingatiden. Blågull är en av dem. Det är inte helt klarlagt att den odlades som prydnadsväxt, eftersom den också har medicinska egenskaper och växer vilt i Sverige, men varför skulle man inte ha gjort det? Blågull är vacker från vår till höst, lättodlad och tålig. Under de tusen år som gått sedan vikingatiden har vi fått hundratals nya trädgårdsväxter och tusentals framavlade sorter, men blågull är fortfarande en av de absolut bästa.
Polemonium caeruleum, blågull
Synonymer: Jakobs stege
Beskrivning:Trädgårdsväxt med lång historia, ofta betraktad som ”mormorsväxt”. Blågull är en av de perenner som blommar rikligast och längst, men den är också vacker både före och efter blomningen, med vackra blad och fröställningar och gul höstfärg. Den är också mycket lättodlad, tålig och långlivad. Den enda nackdelen är att den kan sprida sig för mycket med frö.
Höjd: 50-80 cm.
Bredd: 30-50 cm.
Tillväxt: Ganska snabb. Frösår sig rikligt.
Livslängd: Lång.
Vår: Blågull kommer ganska tidigt på våren, och bildar snabbt en tuva av de dekorativa bladen, som påminner lite om små ormbunksblad.
Sommar: Från maj till juli blommar den rikligt med ca 1 cm stora blå eller vita blommor med gula ståndare i toppen av grenade stjälkar. Blommorna doftar svagt av honung.
Höst: På sensommaren och hösten ersätts blomningen av fina rödaktiga fröställningar och stjälkarna blir ofta röda. På senhösten blir både stjälkar och fröställningar bruna, samtidigt som bladen blir gula.
Vinter: Fröställningarna står kvar som vinterståndare.
Växtsätt: Tuvbildande, med många grenade blomställningar med blad på. Vanligtvis stadigt upprätt växtsätt.
Rotsystem: Grunt och fibröst.
Jord: Blågull är anspråkslös och växer bra på de flesta jordar. Bäst trivs den på lite rikare och fuktigare marker, men den tål också tillfällig torka.
Ljus: Sol till halvskugga.
Placering: Blågull är fin i rabatten tillsammans med andra perenner, men den kommer verkligen till sin rätt när den står fritt, så att de fina bladen och bukettformade växtsättet framträder. Blågull är en av få blommande perenner som är vacker hela säsongen och inte behöver döljas av andra växter efter blomningen. Den passar också i ett woodland, på ängen och i strandkanten. Eftersom den är så pass tålig och lättskött är det en bra växt för sommarstugan. Blommorna är mycket vackra i kvällssolen.
Härdighet: En av våra härdigaste perenner, som går att odla i hela landet.
Salttålig: Nej.
Ersättningsväxt:
Bra grannar: Myskmalva, prydnadsgräs, starr, smörboll, prydnadsmorot, blåklockor, allium.
Dåliga grannar:
Ekologi: Mycket uppskattad av humlor och bin, då den ger rikligt med både nektar och pollen. Blågull får vanligen vara i fred från rådjur och sniglar.
Skötsel: Kräver ingen skötsel, men man kan klippa bort de torra fröställningarna på våren.
Plantering: Planteras lika djupt som de står i krukan. Planteringsavstånd 30-40 cm.
I hushållet: Bra snittblomma.
I folktraditionen: Blågull användes tidigare som medicin mot en rad åkommor.
Härstamning: Vildväxande i stora delar av norra Eurasien, inklusive Sverige. Blågull växer främst på fuktiga marken, på ängar, stäpper, hyggen och längs vattendrag.
Introduktion i Sverige: Blågull är vildväxande i Sverige, och odlades som prydnadsväxt redan på vikingatiden.
Sorter:
Grundformen, Polemonium caeruleum, är vanligast. Den får himmelsblå blommor, blir 60-80 cm hög och självsår sig rikligt.
‘Album‘ får vita blommor, men är i övrigt lik arten.
‘Azuro‘ är lik arten.
‘Filigree Clouds‘ är en vitblommande sort, där småbladen är delade, vilket ger plantan ett skirt, än mer ormbunksliknande utseende. Den är också något mindre än arten.
‘Filigree Skies‘ är lik ‘Filigree Clouds’, men har blå blommor.
‘Snow and Sapphires‘ har vita bladkanter och blå blommor. Frösår sig lite. Fröplantorna blir helgröna.

‘White Pearl‘ är en vitblommande sort, som annars är lik arten.
Japanskt blågull, Polemonium ssp. yezoense, är en underart till vanligt blågull, som har mörkt lika stjälkar och blad.
‘Purple Rain‘ har mörkt lila stjälkar, mörkt grönlila blad och blå blommor. Den blir 50 cm hög.
Det finns även andra arter av blågull, med annan färg på blommorna och annat växtsätt.
[…] de här två lådorna kan det så småningom spira både vit julros och blågull. Jag skall också göra nya försök med martorn och fingerborgsblomman Pam’s […]
[…] rabatten har ett par blågull (Polemonium caeruleum) överlevt sin första vinter. Oklart om det är tack vare, eller trots, det […]
[…] av de fem blågullsplantorna från 2019 års vintersådd har inte bara överlevt den extremt milda vintern utan dessutom blommat […]