Jättebalsaminsaft

Stora bestånd av jättebalsamin, eller sprättgubbe som de kallas här, ger ifrån sig en behaglig men flyktig doft. Den är för svag för att känns från enskilda blommor, men i stora bestånd är den påtaglig, och jättebalsaminer växer ofta i just stora bestånd. Där den trivs kan bli riktigt invasiv, så du behöver inte skämmas för att plocka ordentligt med blommor. Det går åt några stycken till det här receptet.
Blommorna ger en svag, men god smak, och en skarpt rosa färg åt sprättgubbesaften.

Jättebalsaminsaft
2 liter hopskakade, men inte packade jättebalsaminblommor
3 dl socker
4 dl vatten
1,5 dl limejuice

Nyp av blommorna och skaka ur ev. insekter. Bladen och stjälkarna är (mycket) svagt giftiga, så använd bara blommorna. De håller som mest några timmar om de hanteras försiktigt. Tryck ner dem i ett värmetåligt kärl, häll på socker, limejuice och kokhett vatten och rör om. Låt stå i rumstemperatur ett dygn innan du silar av och häller upp på flaskor.

Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.

Jättebalsaminsaft

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s