Svartvinbärssaft på två sätt

Jag tycker att rårörd saft oftast (men inte alltid) blir godare och behåller mer av den friska bärsmaken än kokad saft. Det gäller inte minst rårörd svartvinbärssaft, som får en söt, god och mild smak med tydlig svartvinbärsarom. Förhoppningsvis innehåller den också mer vitaminer.

Rårörd svartvinbärssaft
1 liter väl mogna svarta vinbär
1 liter vatten
Upp till 5 dl socker

Om du vill använda bären efter att du har gjort saft på dem är det bäst att repa dem, annars kan du ta hela klasar. Skölj bären, lägg dem i ett värmetåligt kärl och slå över kokhett vatten. Låt stå ett dygn i rumstemperatur och sedan ev. ytterligare ett par dygn svalt. Sila av och vispa i socker efter smak. Om du vill spara saften i kylskåp bör du ha minst 5 dl. Skumma av och häll på flaskor. Förvara kallt eller frys in.

Om du vill kunna förvara saften varmare och längre är det bättre att koka saften. Den kokade saften blir mörkare, surare och tappar lite av aromen.

Kokad svartvinbärssaft
1 liter väl mogna svarta vinbär
3 dl vatten
4 dl socker

Precis som med den kallrörda saften kan de överblivna bären användas till sylt eller kompott om du repar dem. Annars kan du ta hela klasar. Skölj bären och lägg dem i en kastrull tillsammans med vattnet och koka under lock i tio minuter. Stöt bären eller mosa dem mot kanten med en träslev och sila av. Koka upp med 6 dl socker per liter avrunnen saft, skumma av och tappa upp på flaskor.

Rårörd saft till väster och kokad till höger.

Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning. Se även svartvinbärsmarmelad med rabarber.

Svartvinbärssaft

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s