Häggbärssaft

Om du är en av dem som håller slånbärssaft för den förnämaste av safter har jag goda nyheter: du kan göra den på häggbär! Smaken blir inte riktigt densamma, men nära nog. Som en blandning av slånbärssaft och körsbärssaft kanske, och det är ju inte illa. Och häggbären finns att plocka nu, två månader innan slånbären ‒ om du inte gjorde saft på alla blommorna förstås. Liksom både häggblomssaft och slånbärssaft innehåller häggbärssaft amygdalin.

Häggbärssaft
5 dl häggbär
5 dl vatten
2,5 dl socker

Repa bären från trädet och mal dem i en köttkvarn. Eftersom de hårda kärnorna slöar knivarna kan det vara klokt att ha särskilda knivar till det här (eller helt enkelt slipa dem efteråt). Bärsaften är kraftigt färgande, så var försiktig. Häll kokhett vatten över bärmassan, rör runt ordentligt och låt stå att svalna några timmar, upp till ett dygn, i rumstemperatur. Rör om då och då. Sila av och rör i 6 dl socker per liter avrunnen saft. Koka upp, skumma av och tappa på flaskor.

Om du inte har en köttkvarn kan du följa receptet på slånbärssaft, som dock tar längre tid och ger mindre mandelsmak. Det är också gott att blanda häggbären med lingon till häggbärs- och lingonsaft.

Häggbärssaft

Annonser

En kommentar

  1. Ping: Häggbärs- och lingonsaft | Biofilia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: