Gurksaft

Förra året gjorde jag en tomatdricka, som blev överraskande frisk och läskande. I år har jag inga tomater, så jag tog gurka istället. Resultatet blev inte lika överraskande den här gången. Gurksaft påminner om sött gurkvatten, men har tack vare frilandsgurkan, citronen och den långa dragtiden en kraftig och aningens bitter smak.

Gurksaft
1/2 kg frilandsgurka
1 citron
Ev. 2 cm ingefära eller ett par kvistar citronmeliss, basilika eller mynta
1 liter vatten
6 dl socker eller 3 dl honung

Skiva gurka och citron fint och lägg i ett värmetåligt kärl tillsammans med ev. kryddor och socker. Häll över kokhett vatten och låt stå i rumstemperatur några timmar och sedan svalt i två eller tre dygn. Sila av och tappa upp på flaskor. Om du föredrar att söta med honung kan du röra i den efteråt, efter tycke och smak, men hållbarheten blir kort.

Gurksaft

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: