Plommonsaft

En god och mustig saft, som passar bra att dricka varm. Det blir inte så mycket, men det går bra att göra eftersaft på resterna. Om du har ont om plommon kanske det är bättre att göra sylt eller honungssyltade plommon på godsakerna.

Plommonsaft
1 kg plommon
3 dl vatten
2 kanelstänger eller en snittad vaniljstång
1,5 dl muskovadosocker

Lägg plommon, vatten och krydda i en kastrull. Koka i 10 minuter, mosa plommonen mot kanten med en träslev och skrapa ur ev. vaniljstång. Koka fem minuter till och sila av. Mät upp saften, rör i 5 dl socker per liter avrunnen saft, koka upp, skumma av och tappa upp på flaskor.

Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.

Plommonsaft

En kommentar

  1. […] Nu när plommonen är riktigt mogna är det dags att göra inläggningar på dem. Inlagda i honung med några smaksättare blir de riktigt delikata. Servera dem gärna med vispad grädde blandad med mandelmassa. Om du inte orkar kärna ur plommonen kan du istället göra plommonsaft. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s