En god och mustig saft, som passar bra att dricka varm. Det blir inte så mycket, men det går bra att göra eftersaft på resterna. Om du har ont om plommon kanske det är bättre att göra sylt eller honungssyltade plommon på godsakerna.
Plommonsaft
1 kg plommon
3 dl vatten
2 kanelstänger eller en snittad vaniljstång
1,5 dl muskovadosocker
Lägg plommon, vatten och krydda i en kastrull. Koka i 10 minuter, mosa plommonen mot kanten med en träslev och skrapa ur ev. vaniljstång. Koka fem minuter till och sila av. Mät upp saften, rör i 5 dl socker per liter avrunnen saft, koka upp, skumma av och tappa upp på flaskor.
Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.
[…] Nu när plommonen är riktigt mogna är det dags att göra inläggningar på dem. Inlagda i honung med några smaksättare blir de riktigt delikata. Servera dem gärna med vispad grädde blandad med mandelmassa. Om du inte orkar kärna ur plommonen kan du istället göra plommonsaft. […]