Slånbärslikör

En av de godaste likörerna gör du på slånbär. Den är lätt att göra, men kräver lite tålamod. Om du nöjer dig med att låta bären dra en kortare tid i brännvinet får likören en fruktigare och spetsigare smak, medan en längre tid ger en rundare och mer komplex smak med en ton av mandel från amygdalinet i kärnorna. Vill du få ut mandelsmaken snabbare kan du krossa några kärnor eller helt enkelt lägga i några mandlar. Med tanke på att amygdalin bildar blåsyra är det senare kanske att föredra.
Receptet ger ca 1 liter likör.

Slånbärslikör
2 liter frostnupna slånbär
75 cl brännvin
8 dl socker

Lägg bären i iskallt vatten i en halvtimme, så att eventuella larver kryper ut ur bären. Mycket av skräpet flyter också upp till ytan. Rensa noga och lägg bären i en burk (eller flera) och fyll med brännvin ända upp till kanten. Ställ burken mörkt och helst svalt i minst två månader, men inte mer än ett halvår. Vänd den några gånger då och då. Sila av spriten och skaka ner så mycket socker som möjligt i burken med slånbär. Låt burken stå svalt i ytterligare en månad, så att sockret får dra ur mer vätska ur bären. Sila sedan av en gång till och blanda sockerlösningen med den tidigare avsilade spriten. Smaka av och rör i ytterligare socker om du tycker att det behövs. Låt likören stå svalt i ytterligare minst en månad för att klarna och häll sedan försiktigt över till en annan flaska för att få bort bottensatsen. Slånbärslikör

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s