Prydnadsäppelgelé

Prydnadsäpple (paradisäpple) odlar man vanligen för prydnads skull. Blomningen är vacker, och de små söta äpplena sitter kvar långt in på hösten eller till och med vintern. Inte ens fåglarna vill ha de hårda och sura frukterna. Råa är de verkligen inget att äta, de blir överraskande goda efter tillagning (med en hel del socker eller annan sötma). En av de bästa sakerna man kan göra med prydnadsäpplen är gelé. De innehåller mycket pektin, så den är lätt att göra, och får en frisk och syrlig smak som passar bra till många rätter.

Prydnadsäppelgelé (paradisäppelgelé)
1 liter knappt mogna prydnadsäpplen
Ev. 1/2 tsk citron eller havtornsjuice
3 dl vatten (+2 om du gör eftergelé)
1,5-2,5 dl socker

Lägg hela prydnadsäpplen i en kastrull, med skaft och allt. Häll över vattnet och koka ca en kvart tills äpplena börjar spricka upp. Mosa dem med en stöt, slev eller liknande och koka i ett par minuter till innan du silar av saften. Det kan ta ett tag, men låt den inte stå över natten, som vissa recept anger. Om massan fortfarande är blöt efter en timme är det bättre att du kokar om den och gör ”eftergelé” (se längre ner). Rör i 9 dl socker per liter avrunnen saft och ev. en skvätt citron- eller havtornsjuice, om äpplena inte är ordentligt syrliga. Koka upp och rör om tills sockret har löst sig och låt sedan kastrullen stå och svalna ett par minuter, så att bubblorna får stiga till ytan. Ta bort hinnan som bildas och häll upp i en burk.

Om du vill ha mer gelé kan du lägga tillbaka moset i kastrullen, hälla på ett par dl vatten, koka i fem minuter och sila av ytterligare lite saft som du kan göra gelé på.

paradisappelgele

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s