Stenbärssaft

Stenbär är väl inget man ger sig ut och plockar om det finns annat att välja på. De mognar ungefär samtidigt som blåbären, men växer glesare, smakar mindre och har besvärligt stora kärnor. Men om blåbärsskogen är nån kilometer bort, bilen på verkstan och stenbären gnistrar som röda pärlor i dikeskanten kanske några får följa med hem ändå. De har i alla fall den fördelen att de växer lite varstans norr om Skåne, ofta just längs vägar, stigar och i svampskogen. De är också goda. Det märks inte när man smakar på dem, men gör man sig besväret att koka saft (eller gelé) på dem får man något som påminner om en blandning av hallon och röda vinbär. Den här saften smakar ungefär som hallon- och rödvinbärssaft, men är något lättare och friskare.

Stenbärssaft
1 liter stenbär
5 dl vatten
3,5 dl socker

Mosa bären med en trästöt (eller med något annat om du inte har en), häll på vatten och koka upp. Häll över i en saftsil så fort det kokat upp ordentligt och låt rinna av. Rör i 6 dl socker på liter saft, koka upp, skumma av och häll på flaskor.

Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.

Stenbärssaft

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s