Det är fortfarande lite tidigt, men från att björklöven är stora som musöron till de börjar mörkna kan de användas till mat, te och saft. Saften påminner förstås om teet, så om du gillar björklövste gillar du förmodligen också saften. Det är inte en av mina favoriter, men å andra sidan finns det inte så mycket att välja på nu.
Björklövssaft eller björklövsdricka
1 liter tätt packade björklöv
2 späda rabarberstjälkar (250 g)
ca 6 dl strösocker eller 1 dl honung
1 liter vatten
Repa och skölj bladen. Varva dem med hackad rabarber i ett värmetåligt kärl. Slå över kokhett vatten och låt först stå några timmar i rumstemperatur under lock, och sedan svalt 3 dygn. Sila genom en silduk. Koka upp saften med 6 dl strösocker per liter avrunnen saft om den ska sparas mer än ett par veckor. I annat fall kan du hoppa över det och smaka av med honung. Häll upp i rena flaskor med tättslutande lock.
[…] till sirap eller socker. De nyutslagna löven kan ätas råa, göras till pesto eller ge smak åt saft, te och andra drycker. I folktraditionen: Björken, både vårtbjörk och glasbjörk, har gjort […]