Körsbärskornellens bär mognar lite pö om pö, och om du inte har ett stort träd är det inte säkert att skörden räcker till ett kok saft eller sylt. Ett sätt att få ihop användbara mängder mogna bär kan då vara att sockra in dem allt eftersom. När alla är skördare kan du göra saft eller sylt, eller helt enkelt låta burken stå och göra en god likör. Du har kanske druckit den i Grekland, som den populära krana-likören.
1 liter väl mogna körsbärskorneller
3 dl socker
2-4 dl konjak
Varva kornellerna med socker i en lagom stor burk, avsluta med socker. Låt stå svalt 2 månader (till nöds går det i rumstemperatur, men de kan börja jäsa). Vänd burken då och då. Fyll upp burken med konjak och låt stå ytterligare 2-3 veckor innan du silar av och häller upp i en flaska.
[…] av plommon och äpple, kan ätas färska, men är godare i saft, sylt, gelé, marmelad och likör. De innehåller mycket pektin. Omogna bär kan läggas in i saltlag. Körsbärskornell innehåller […]