Citronmelissaft

Citronmeliss både smakar och växer bäst innan den blommat, så passa på och skörda innan dess. Du kan också förlänga skördeperioden genom att klippa ner den ordentligt innan eller under blomningen och göra saft på bladen.

Citronmelissaft
1 liter citronmelissblad (ca 10 kvistar)
1 citron, finskivad eller ca ½ dl pressad juice
4 dl vatten
½–1 dl ljus honung eller 2 dl strösocker

Citronmelissaft, beredning

Koka upp vattnet och rör i citronmeliss och finskivad citron. Om du inte vill ha beskan från citronen kan du pressa i juicen istället. Dra av kastrullen från plattan, sätt på locket och låt stå 1 dygn i rumstemperatur. Sila av och söta med honung eller socker efter smak. Om du vill spara saften mer än 1 månad (utan att frysa den) bör du byta honungen mot 4 dl socker. Koka i så fall också upp saften en gång innan du häller upp den på väl rengjorda flaskor med tättslutande lock.

Citronmelissaft, foto Ulrika Ekblom
Foto: Ulrika Ekblom, www.ulrikaekblom.se

SafthushållningDet här receptet är hämtat ur boken Safthushållning, där du hittar ytterligare ca 80 recept på saft, och flera på sylt och annat som du kan göra av resterna. Alla recepten är baserade på frukt, bär, blommor och blad som du kan odla och plocka själv. Inget innehåller konserveringsmedel, citronsyra eller andra onödiga ingredienser eller arbetsmoment. Många är sockerfria. Recepten är ordnade efter mognadstid, så att du från tidig vår till sen höst kan gå ut och plocka ihop till en underbar saft.

Köp den på AdlibrisBokus eller Akademibokhandeln.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s