Manchurisk forsythia – bäst på våren och hösten

Manchurisk forsythia inleder växtsäsongen med en färgstark blomning på bar kvist (inte lika färgstark som vanlig forsythia, men nån vecka tidigare), och avslutar den med spektakulära höstfärger. Däremellan är den oansenlig, men den behändiga storleken och goda härdigheten gör manchurisk forsythia till ett bra alternativ till andra forsythior även om man bortser från blomningen och höstfärgerna.

Manchurisk forsythia, Forsythia mandschurica

Synonymer: Inga
Bildsök
Beskrivning: Manchurisk forsythia är en relativt låg, gles och upprätt buske, som utmärkser sig med en tidigare blomning än vanlig forsythia och kraftiga höstfärger.
Höjd: 1-1,5 meter.
Bredd: 1,5-2 meter.
Tillväxt: 20-40 cm per år.
Livslängd: Lång.
Vår: Manchurisk forsythia tillhör de tidigast blommande buskarna. De gula blommorna slår ut på bar kvist, ungefär samtidigt som blåsipporna. Blommorna är större men färre och blekare än på andra forsythior.
Sommar: Bladen är matt gröna, ganska ljusa och bredare än bladen på andra forsythior. De påminner mer om syrenblad. Under sommaren är busken ganska oansenlig.
Höst: Manchurisk forsythia får tidigt spektakulära höstfärger i purpur, aprikos, gult och rött.
Vinter: Grenarna är gråa. Vintersiluetten är prydlig, men inte särskilt intressant.
Växtsätt: Rundat och något glest. Som ung är manchurisk forsythia formad som en upprätt kvast av många tunna och relativt ogrenade kvistar. Med tiden böjer de av åt sidorna och grenar sig mer, vilket gör busken nästan klotrund. Även som äldre skjuter den nya grenar från basen, och även rotskott. Om den inte begränsas breder den så småningom ut sig till ett litet buskage.
Rotsystem: Välgrenat, rotskottsskjutande.
Jord: Manchurisk forsythia trivs bra i de flesta väldränerade jordar.
Ljus: Sol till lätt skugga.
Härdighet: Härdig till zon 5.
Salttålig: Troligen, eftersom andra forsythior är tämligen salttåliga.
Placering: Använd manchurisk forsythia i blandade buskage, som fasadplantering, friväxande häck, i grupper eller som solitär i gräsmattan. Eftersom den kan skjuta rotskott passar den mindre bra tillsammans med perenner eller i hårdgjorda ytor. Placera den gärna nära platser som passeras även tidigt på våren, som vid vägar, gångar, parkeringar och entréer, eller utanför fönster, men undvik att plantera den framför sydvända fasader och i andra lägen där den kan lockas att slå ut för tidigt.
Ersättningsväxt: Andra forsythior, körsbärskornell eller vinterbuske.
Bra grannar: Blåsippor, krokus och andra tidigblommande lökar och knölar är fina som undervegetation. Idegran, gran, lagerhägg, klätterbenved och andra vintergröna växter är fina tillsammans med manchurisk forsythia, och ger blommorna något att avteckna sig mot.
Dåliga grannar: –
Ekologi: Blommorna pollineras av de få insekter som är igång så tidigt på säsongen. De är egentligen lite för djupa för bin, men de verkar kunna lära sig att komma åt nektaren ändå, och för humlor är det inga problem. Betande djur brukar rata forsythia.
Skötsel: Manchurisk forsythia kräver inte mycket skötsel. Håll efter rotskott om du inte vill att busken ska sprida sig. Ta gärna bort några av de äldsta grenarna varje år efter blomningen, för att hålla busken vital och rikblommande. Du kan också skära ner hela busken till ca 10 cm, om den behöver förnyas.
Plantering: Plantera busken lika djupt som den står i krukan, gärna tillsammans med en giva långtidsverkande gödsel.
Förökning: Manchurisk forsythia förökas lätt med rotskott, avläggare eller sommarsticklingar.
I hushållet: Manchurisk forsythia är en av de blommor som kan drivas i blom tidigast om man tar in dem på senvintern.
I folktraditionen: Växten är förhållandevis ny i Sverige.
Härstamning: Runt järnvägsstationen Chikuanshan i norra Kina (sic).
Introduktion i Sverige: Okänd, men arten hittades 1941, så någon gång efter det.
Sorter: I den svenska handeln förkommer inga sorter av Manchurisk forsythia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s