Hirkum pirkum

Johannesört är en klassisk snapskrydda, som ger färg åt brännvinet och ro åt själen. Enligt Linné ”sätter bondfolket på brännewin purpurfärg” med johannesörtens blommor. Både äkta johannesört och den i norra Sverige vanligare fyrkantiga johannesörten färgar fingrarna vinröda och snapsen klarröd, men bara äkta johannesört har medicinsk användning. Du känner igen den på att den bara har två åsar på stjälken och spetsiga foderblad.

Äkta johannesört, eller Hyperikum perfolatum som den heter på latin (och nu kan du gissa var snapsens namn kommer från), har i årtusenden varit en av de populäraste läkeväxterna mot depression, nervbesvär, demoner, onda andar och sängvätning. Den var särskilt förknippad med midsommaren och dess magi.

Idag används den främst mot årstidsbunden depression, sömnbesvär och sängvätning, vilka den har bevisat god effekt mot. Den stimulerar också produktionen av enzymer som bryter ner läkemedel, så läkemedelsverket rekommenderar patienter som står på livsviktig medicinering med smalt terapeutiskt spektrum att informera sin läkare i samband med johannesörtbehandling. I snaps har johannesörten alla dessa egenskaper, men den omedelbara effekten är lugnande, vilket kan vara bra att minnas till midsommarfesten.

Förutom vacker färg och terapeutisk effekt, har hirkumpirkum en mild och behaglig beska, med aningen sötma och fruktighet.

Hirkum pirkum, eller johannesörtsnaps
Plocka nyutslagna och knoppiga toppar av äkta johannesört. Det gör inget om några vissna blommor kommer med. Bred ut dem på en handduk en stund när du kommer hem för att låta insekterna fly. Lägg sedan johannesörten i en burk, mosa ihop den lite och fyll upp med brännvin. Låt den stå ett par dygn upp till en vecka i rumstemperatur innan du silar brännvinet genom ett kaffefilter och häller upp i en flaska. Om du har bråttom räcker några timmars dragtid om du mosar blommorna mer och ställer burken varmt. Söta ev. med en gnutta honung eller socker.

Hirkum pirkum (johannesörtsnaps)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s