Äppelremmar

Ett sånt här äppel-år kan man ställas inför problemet att inte ha plats för alla konserver. Äppelmoset fyller snabbt upp kylen och frysen, och för oss som inte är stora grötätare finns det också en gräns för hur mycket mos det är rimligt att göra. Äppelremmar till räddningen! Äppelremmar, d.v.s. torkat äppelmos, är både väldigt utrymmeseffektivt, och gott som godis. Det går bra att att göra remmar på enbart äppelmos, men jag föredrar dem lite syrligare, som i det här receptet.

Äppelremmar
2 kg mosiga äpplen eller 1 liter slätt äppelmos
Zest och saft från 1 citron, eller 4 rivna rosenkvittenfrukter (kan uteslutas)

Häll citronsaft eller en skvätt vatten i en bredbottnad gryta. Kör äpplena genom en äppelsvarv, bryt isär dem och lägg i grytan tillsammans med citronzest eller rosenkvitten. Koka under lock på medelhög värme tills äpplena har kokat sönder. Om du utgår från färdigt mos blandar du bara moset med citron eller rosenkvitten i grytan.

Fortsätt koka utan lock, tills moset är reducerat till ca en fjärdedel. Bred ut massan på en ugnsplåt med bakplåtspapper, 3-5 mm tjockt. Ställ i ugnen på 100 grader 1-3 timmar. När massan inte är mosig längre eller börjar lukta knäckigt kan du ta ut den och eftertorka på ett ugnsgaller.

Klipp upp i remsor, med bakplåtspappret kvar, och förvara torrt.

Äppelremmar

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s