Transparente Blanche-mos med mynta

Transparente Blanche är en av de äppelsorter som mognar tidigast, och blir övermogna fortast. De är väl ätmogna ett par dagar innan de blir mosiga och tråkiga. Tråkiga att äta färska alltså. De ger ett sött, lent och milt äppelmos, med en ton av karamell. Det här receptet ger ca 1 liter osötat mos.

Transparente Blanche-mos
2 kg fullt mogna Transparente eller andra mosiga äpplen
1-3 myntablad (kan uteslutas)
Ev. 5 dl strösocker eller syltsocker

Kör äpplena genom äppelsvarven (spara skalen), och bryt dem sedan i två halvor. De ska nästan gå sönder av sig själva. Om du föredrar lite textur på moset kan du blanda i några fastare äpplen, gärna i större bitar. Om du inte har en äppelsvarv borde du skaffa en, men du kan också klyfta och koka äpplena med skalet på, och passera moset i efterhand.

Häll en bottenskyla vatten i en stor kastrull, lägg i äpplen och mynta och koka på medelhög värme under lock tills äppelbitarna har kokat sönder. Fiska upp kryddningen och ös upp moset i väl rengjorda burkar med tättslutande lock.

Om moset ska sparas mer än någon månad bör du frysa, värmekonservera eller koka upp det med 5 dl strösocker per liter mos. Använd syltsocker om du föredrar ett fast mos.

transparente-mos

Med lite extra jobb kan det här moset göras till goda äppelremmar.

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s