Krusbärsmarmelad

Krusbär är ett av mina favoritbär, och tack vare sin och höga syra- och pektinhalt passar de särskilt bra till marmelad. Använd knappt eller precis mogna bär. Har du bara övermogna krusbär behöver du tillsätta pektin eller byta ut en del av sockret mot syltsocker. 

Krusbärsmarmelad
1 liter snoppade krusbär
1 dl vatten
5 dl strösocker

Förslag till smaksättning:
1/2 vaniljstång
1 kanelstång
1 tsk stött kardemumma
2 stjärnanisar
2 msk starksprit, t.ex. whiskey
1 msk myskmadrasirap

Lägg krusbären och ev. kryddor i en vid kastrull och häll i en bottenskyla vatten.
Koka på låg värme 5 minuter. Vill du ha en slät marmelad kan du därefter mixa den. Rör sedan i sockret och koka på hög värme tills bärmassan klarar ett pektinprov eller är 105 grader. Häll omedelbart upp i väl rengjorda burkar. Om du vill smaksätta med sprit eller myskmadrasirap kan du hälla marmeladen i en värmetålig kanna, låta den svalna lite och sedan blanda i spriten/myskmadran innan du häller i burkarna. Det är dessutom lättare att undvika spill så.
Se även krusbärssylt.

Krusbärs

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s