Krusbär är ett av mina favoritbär, och tack vare sin och höga syra- och pektinhalt passar de särskilt bra till marmelad. Använd knappt eller precis mogna bär. Har du bara övermogna krusbär behöver du tillsätta pektin eller byta ut en del av sockret mot syltsocker.
Krusbärsmarmelad
1 liter snoppade krusbär
1 dl vatten
5 dl strösocker
Förslag till smaksättning:
1/2 vaniljstång
1 kanelstång
1 tsk stött kardemumma
2 stjärnanisar
2 msk starksprit, t.ex. whiskey
1 msk myskmadrasirap
Lägg krusbären och ev. kryddor i en vid kastrull och häll i en bottenskyla vatten.
Koka på låg värme 5 minuter. Vill du ha en slät marmelad kan du därefter mixa den. Rör sedan i sockret och koka på hög värme tills bärmassan klarar ett pektinprov eller är 105 grader. Häll omedelbart upp i väl rengjorda burkar. Om du vill smaksätta med sprit eller myskmadrasirap kan du hälla marmeladen i en värmetålig kanna, låta den svalna lite och sedan blanda i spriten/myskmadran innan du häller i burkarna. Det är dessutom lättare att undvika spill så.
Se även krusbärssylt.
[…] har en kraftig smak, som ger god marmelad, men lite för stark sylt. Det går förstås att blanda ut dem med mildare bär, men det går […]