Krusbärssylt

Krusbär har en kraftig smak, som ger god marmelad, men lite för stark sylt. Det går förstås att blanda ut dem med mildare bär, men det går också att späda med mer vatten än i vanligt i sylt. Den här sylten blir len och mjuk, men fortfarande med en kraftig krusbärssmak och tydlig syra.

Mild krusbärssylt
1 liter krusbär
4 dl vatten
5 dl syltsocker
ev 3 stjärnanis och en kvist mynta

Lägg krusbär, vatten och eventuella kryddor i en tjockbottnad kastrull. Koka tills bären börjar spricka upp, ca 10 minuter. Plocka upp kryddorna och mixa sylten slät. Tillsätt sockret och koka 5 minuter innna du häller upp i väl rengjorda burkar. Sylten är lös när du häller upp den, men sätter sig inom ett par dagar.

Krusbärssylt
Slät och mild krusbärssylt

En kommentar

  1. […] Lägg krusbären och ev. kryddor i en vid kastrull och häll i en bottenskyla vatten. Koka på låg värme 5 minuter. Vill du ha en slät marmelad kan du därefter mixa den. Rör sedan i sockret och koka på hög värme tills bärmassan klarar ett pektinprov eller är 105 grader. Häll omedelbart upp i väl rengjorda burkar. Om du vill smaksätta med sprit eller myskmadrasirap kan du hälla marmeladen i en värmetålig kanna, låta den svalna lite och sedan blanda i spriten/myskmadran innan du häller i burkarna. Det är dessutom lättare att undvika spill så. Se även krusbärssylt. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s