Svartvinbärsgelé

En klassisk svartvinbärsgelé, men som alltid utan onödigt socker.

För dig som är ny här är inga recept på biofilia kopierade. Alla är utprovade för att vara det bästa receptet: enklast, godast, nyttigast. Det betyder bland annat att de bara innehåller den mängd socker som behövs för smak, konsistens och hållbarhet, vilket så gott som alltid är mindre än vad standardrecepten anger. Se min bok Safthushållning för att lära dig mer om socker, konservering och allt annat du behöver veta för att lyckas med saft och sylt. Där hittar du också en mängd spännande recept och inspiration.

Svartvinbärsgelé
1 liter svarta vinbär, helst knappt mogna
1 dl vatten
3 dl socker

Lägg bär och vatten i en kastrull och koka fem minuter på hög värme. Mosa bären med en stöt eller slev om de inte redan har kokat sönder, och häll sedan i en silduk. Låt rinna av ordentligt. Du borde få ut minst 3 dl vätska. Eventuellt kan du krama försiktigt. Gelén blir ändå så mörk att det inte syns om den är lite grumlig. Rör ner 0,9 dl socker per dl saft och koka fem minuter till innan du häller upp gelén på väl rengjorda burkar. Det kan ta några dagar innan den har satt sig ordentligt, beroende på hur mogna vinbären är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s