Kråkbärssylt

Med sin vattniga och fadda smak inspirerar kråkbär inte till matlagning, men när tuvorna var svarta av kråkbär på semesterns fjällvandring kunde jag inte låta bli att plocka lite ändå för att testa. Det lär ju vara ett populärt bär i Finland. Jag får erkänna att mina förväntningar var låga, men kråkbär visade sig vara ett av de där bären som är betydligt bättre tillagade än råa. Kanske bidrog det också att nordkråkbär, som är den dominerande sorten norr om Mälardalen, anses vara godare än de vanliga kråkbär jag är van vid. Sylten fick en fyllig smak som påminner om blåbär, men är lite kärvare, och passar utmärkt till våfflor.

Kråkbärssylt
1 liter kråkbär
100 gram rabarber
1 dl vatten
5 dl syltsocker

Rensa bären och lägg dem i en vidbottnad kastrull tillsammans med hackad rabarber och vattnet. Koka fem minuter under lock och mixa sedan massan slät, tillsätt sockret och koka ytterligare 5 minuter. Rör om ett par gånger under tiden. Häll upp sylten på väl rengjorda burkar och förvara mörkt och svalt.

Testa gärna kråkbärssaft också.

4 kommentarer

  1. Men jaa, tack för tips! Superbra.
    Jag gillar kråkbären färska också men det kanske iofs mest har med kontexten att göra – de är ju ett minst sagt tillgängligt snack (dvs marken är täckt av dem…) om man hänger på fjällheder om somrarna. Men i sommar ska jag helt klart passa på att plocka på mig ett gäng kråkbär medan jag ändå sitter där och spejar humlor! ✌🏼

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s