Kråkbärssaft

Själv tycker jag att sylt är en bättre användning för kråkbär, och både lingon och blåbär bättre till saft, men om kråkbär är vad du har och saft vad du vill ha, så ger det här receptet en frisk saft som påminner om rårörd blåbärssaft, men med en kärv underton. Inte alls dum som bordsdricka.

Kråkbärssaft
1 l kråkbär
2 dl vatten
2 citroner el. 5 g vinsyra
3 dl socker
Ev. citronzest från citronerna

Rensa och skölj bären och krossa dem med en stöt eller undersidan av en flaska. Häll på vatten och citronsaft eller vinsyra, samt citronzest om du vill ha mer citronsmak. Rör om, täck över och låt stå ett dygn eller två på en sval plats innan du häller massan i en silduk. Låt den rinna av ordentligt, och pressa gärna ur det sista. Rör i sockret, koka upp under omrörning, skumma och häll upp i väl rengjorda flaskor.

Om du vill kan du hoppa över uppkoket och dricka den som rårörd saft. Det gör ingen större skillnad för smaken, men bevarar kanske några av nyttigheterna bättre. Frågan är bara om det inte är bättre att göra kråkbärsjuice då. Båda har kort hållbarhet och måste förvaras i kylskåp eller frys.

Snabb kråkbärssaft
Använd samma mängder som ovan, men koka allt tillsammans i 10 minuter innan du låter saften rinna av. Smaken blir kärvare och inte lika frisk som med metoden ovan. Eventuellt kan du kompensera med lite mer citron eller syra.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s