Cocktailbär

Du associerar kanske cocktailbär till de klarröda, sockerstinna och smaklösa bär man kan köpa i små plastförpackningar, eller de något smakrikare bär som kommer på burk. Varför skulle du vilja ha såna i en cocktail, eller något annat för den delen? När du kan göra egna med favoritkörsbären och favoritspriten?

Jag använde surkörsbär/moreller, som i min mening är smakrikare, men inte lika söta och fasta som sötkörsbär och bigarråer. Det funkar med båda, eller till och med körsbärskornell, så ta de bär du har eller föredrar. Receptet innehåller betydligt mindre socker än köpebären, så om du är ute efter den smaken bör du åtminstone dubbla sockermängden.

Konjakskörsbär / romkörsbär
0,5 liter urkärnade körsbär
1 dl strösocker
1 dl konjak, brandy, Eau de Vie eller rom
0,5 dl vatten/körsbärsjuice

Låt de nyurkärnade bären rinna av i ett mått, och fyll på med vatten till totalt en halv deciliter. Sjud vätskan med sockret under omrörning tills sockret har löst sig, och rör i spriten. Fyll små rena burkar med körsbär och toppa upp med lagen så att det täcker så gott det går (bären flyter). Sätt på lock.

Förvarade mörkt och svalt (i jordkällare eller liknande) bör de hålla några år. I rumstemperatur kortare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s