Granskottssirap & enskottssirap

Granskottssirap

Nu i maj kan man äta många blad och skott, som senare på säsongen blir träiga och illasmakande. Det gäller inte minst granskott, enskott och tallstrunt, som tillsammans med socker blir en härligt skogig sirap, som påminner om honung. Förhoppningsvis bevarar den också en del av all den C-vitamin som finns i granskotten.

Skotten går att plocka nu och fram till de börjar mörkna och hårdna. Plocka inte toppskott och tänk på att årets tillväxt hämmas eller uteblir på de grenar du plockar från. Skörd av skott och löv ingår inte i allemansrätten.

Granskottssirap och enskottssirap

1,5 liter unga och mjälla gran– eller enskott, löst packade
1 kg socker
2 stora lime eller en rabarberstjälk

Fyll, utan att packa, en tät glasburk med skotten, varvade med skivor av lime eller rabarber. Om du använder enskott eller rabarber behövs det lite extra vatten, t.ex. genom att väta skotten innan de läggs i burken. Skaka ner socker tills burken är helt fylld. Låt stå i rumstemperatur tills sockret löst sig och sedan i två månader till. Vänd burken då och då. Sila av sirapen och tappa upp den på flaskor. Använd som lönnsirap eller honung, t.ex. ringlad på glass eller pannkakor.

Granskottssirap-dag-1 Granskottssirap-dag-7

7 kommentarer

  1. […] på grillen ger en bra smak till vilt eller lamm. Enbärsdricka var förr en vanlig bordsdryck. Enskottssirap kan göras på samma sätt som granskottssirap, och är gott på glass. Virket är tätt, segt och […]

  2. Lite nyfiken på enbär och funderar på att göra enskotts- eller enbärssirap. Funderar på vad andra bilden visar. Ser ut som spagnum. Är det ett slags filtrering man gjort och av vad i så fall?

    • Nej, det bara granskotten som ser ut så när de tappat spänst och färg. De är något lättare än sockerlagen, så de lägger sig upptill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s