Britternas kornvatten, barley water, smaksätts oftast med citron, men eftersom det inte växer några citroner häromkring provade jag med den närmsta motsvarigheten ‒ rosenkvitten. Nu har de rosenkvittenfrukter som sitter kvar på busken frusit, men jag hade några som jag plockat tidigare. De håller väldigt länge om de förvaras svalt.
Liksom i den curd vi gjorde tidigare, tyckte jag att det blev godare med rosenkvitten än citron. Den har en finare smak, som blir särskilt bra när den rundas av lite. Kornvatten med rosenkvitten blev väldigt gott och läskande, och hade varit perfekt en varm sommardag.
Kornvatten med rosenkvitten
Ger korngryn till två personer och ca en liter kornvatten.
1 dl korngryn
8 rosenkvittenfrukter
1,5 liter vatten
1/2 dl flytande honung
Koka korngryn i 1 liter vatten. Sila av vätskan i en annan kastrull och spar korngrynen till middagen. Skiva kvittenfrukterna fint, lägg dem i kornavkoket och koka upp. Låt det sedan svalna i kastrullen. Sila av i en trådsil, vispa i honungen och späd med lika delar kallt vatten.
Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.
[…] Föregående / Nästa » By Petter / 28 oktober, 2013 / Drycker, Recept, Sockerfritt / One […]
[…] än citron. Prova att ersätta citron med rosenkvitten i både mat och bakverk, t.ex. i nyponsaft, kornvatten eller kvittenad. De är mogna i oktober, när skalet är gult och fruktköttet glasigt. Förvarade […]