Rabarber är en av mina favoritgrönsaker. Den är lättodlad, har en lång säsong, är rikgivande och har en frisk smak som passar till mycket. Jag använder den ofta i stället för citron eller citronsyra i saft. Besprutade citroner undviker jag helst, och de ekologiska möglar för fort. De har förstört tillräckligt med saft nu. Till surhetsreglerande medel duger rabarber ändra till den kan ersättas av rosenkvitten på sensommaren, men rabarbersaft blir godast tidigt på säsongen, innan stjälkarna blivit träiga. Jag tycker att rårörd rabarbersaft är allra godast och vackrast, men den kokade varianten kommer inte långt efter.
Rårörd rabarbersaft:
Rabarberstjälkar, gärna röda
Vatten
Socker
Skiva rabarbern och lägg i en kastrull. Slå på kokhett vatten så att det precis täcker och låt svalna i rumstemperatur över natten. Ställ den sedan svalt i tre dygn innan du silar av den. Värm upp igen och rör i socker efter smak, 3-5 dl per liter avrunnen saft. För långtidsförvaring bör saften kokas upp och skummas, och sockermängden ökas till 6 dl per liter saft.
Snabb rabarbersaft:
1 kg rabarberstjälkar (ca 6 medelstora), gärna röda
1 liter vatten
5 dl socker
Skär eller bryt rabarbern i bitar, så att den går ner i kastrullen. Häll på sockret och vattnet och koka i 15 minuter. Sila av (det går bra med en trådsil) direkt i tillbringaren, eller tappa på flaskor.
Smaksättning:
Jag tycker att rabarbersaften är godast som den är, men den som vill variera sig kan prova med citronskal+citronsaft eller kanelstång. Med citron får man en variation på den friska och somriga smaken, medan kanel ger en kryddigare saft som passar bra regniga dagar eller sparad till hösten, gärna serverad varm.
Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.
[…] tycker nog att vanlig rabarbersaft är godast ändå, men variation förnöjer, och den här saften är en lite mindre somrig variant […]