Rosor, främst i form av rosenvatten, har en självklar plats i köket på sydligare breddgrader. Här föredrar vi att ha dem i trädgården, där de å andra sidan är mångas absoluta favorit. Kanske är vi helt enkelt för snåla med de vackra blommorna för att slita dem av busken och lägga i en kastrull? Tur att det finns rosor i naturen också. Vi gjorde den här saften på nyponros och vresros, som är vanliga i stora delar av landet. Vresrosen är t.o.m. lite för vanlig, på sina håll närmast invasiv. Du gör våra inhemska arter en tjänst när du plockar blommor till en vackert rosa och ljuvligt rosdoftande saft. Den passar utmärkt till söta bakverk. Liksom många andra rosa-lila färger i naturen, är den här pH-beroende. Det är ett roligt trick att pressa i lime/citron vid serveringen och se hur den ändrar färg.
Rårörd rosensaft:
2 liter rosblad, löst packade
1 liter vatten
1/5 kg socker
1 lime
Varva rosblad, socker och skivad lime i en kastrull, häll på kokhett vatten och låt stå svalt i tre dygn. Sila av och tappa upp på flaskor. För längre hållbarhet kan den kokas upp igen innan den hälls på desinfekterade flaskor.
Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.
[…] dem helst tidigt på säsongen, eftersom de ofta får larver senare. Blommorna är goda i marmelad, saft och kryddsmör. I folktraditionen: Vresrosor är ett relativt nytt inslag i svenska trädgårdar och […]