Jag tycker nog att vanlig rabarbersaft är godast ändå, men variation förnöjer, och den här saften är en lite mindre somrig variant som passar när vädret inte visar sig från sin bästa sida.
Rabarberknäcksaft med kanel
1 kg rabarber
2 kanelstänger
1 liter + 1/2 dl vatten
5 dl socker
Häll sockret och en halv deciliter vatten i en bredbottnad ren kastrull och koka på mellanvärme. Skaka på kastrullen då och då, men rör inte. När lagen blivit brungul drar du upp värmen och häller i 1 liter kokhett vatten. Passa dig, för det kan stänka! Rör tills allt socker har löst sig och ha i kanelstängerna och rabarbern, bruten eller skuren i bitar så att den går i kastrullen. Koka i 20 minuter och sila sedan av. Koka upp igen och skumma av innan du tappar upp på flaskor om du ska lagra saften.
Använd den överblivna massan till sylt, kompott, kräm eller bakverk.
Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.