Rårörd rödvinbärsdricka med eftersaft

Jag föredrar ofta rårörda safter för att de smakar mer som de färska bären, men den här drickan smakar tvärtom mindre vinbär än kokat vinbärssaft. Jag gillar den ändå, för den fina färgen, och kanske för att jag inte är särskilt förtjust i röda vinbär. Den klassiska rödvinbärssaften får man ändå från eftersaften. Rårörd vinbärsdricka blir också ett utmärkt vin om den får jäsa.

Rårörd rödvinbärsdricka
2 liter orepade röda vinbär
12 dl vatten
1-4 dl socker eller flytande honung

Plocka bort dåliga bär och lägg resten i ett kastrull. Häll på kokhett vatten och låt stå under lock i två dygn. Sila av saften och söta med socker eller honung efter behag. Den håller upp till ett par månade i kylskåp, mindre om den sötats med honung.

Rödvinbärsdrickan får en klar och fin färg ‒ mörkrosa som koncentrerad och ljusrosa när den är utspädd. Smaken är lätt och frisk, och påminner mer om äppeljuice än vinbärssaft.

Eftersaft
Bären från vinbärsbärsdrickan
5 dl socker

Lägg tillbaka bären i kastrullen tillsammans med en bottenskyla av vätskan. Koka i tio minuter, mosa bären mot kanten, häll i en silduk och låt rinna av i 30 minuter. Rör i 6 dl socker per liter avrunnen saft, skumma av och häll på flaskor.

Eftersaften blir en typisk rödvinbärssaft: Mörkt röd som koncentrerad, och ljusröd när den är utspädd. Den får en tydlig och söt vinbärssmak. Sockret gör att den håller sig längre, men inte heller den är saften tål långtidslagring. Vill du spara saften länge kan du istället följa recept för kokad rödvinbärssaft.

Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.

Rödvinbärsdricka och eftersaft

Rödvinbärsdricka i glaset, eftersaft respektive rödvinbärsdricka i bakgrunden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s