Hållbar rödvinbärssaft

Röda vinbär är ett av de mest rikgivande och lättplockade bär som finns. De har kanske inte den mest spännande eller fina smaken, men till att snabbt göra saft som räcker till nästa sommar passar de bra. Det här receptet ger en hållbar och koncentrerad saft, som tål att spädas ordentligt. Därmed innehåller den färdiga saften förhållandevis lite socker. Det ökar också risken för att saften ska geléa sig, så använd bara väl mogna bär.

Rödvinbärssaft
4 liter väl mogna röda vinbär, orepade
6 dl socker

Bären behöver inte repas, men rensa bort de som är dåliga. Lägg dem i en kastrull med en bottenskyla vatten och koka under lock i 10 minuter. Mosa bären mot kanten. Häll massan i en silduk och låt rinna i 30 minuter (krama inte). Häll saften i kastrullen tillsammans med 6 dl socker per liter avrunnen saft. Koka upp och skumma av. Låt saften svalna en stund i kastrullen och ta bort hinnan som bildas. Tappa sedan upp på rena flaskor.

Det här blir en syrlig och i mitt tycke lite tråkig saft. Den är bra som bassaft, men blir mycket bättre med någon smaksättning.

Kanel: För tankarna till jul och kyla. Kanske något för vinterutflykten?
Rosépeppar: Oväntat bra kombination för en lite kryddigare och komplexare dryck. Till ost och dessert.
Mynta: Piggar upp de flesta safter.

Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.

Rödvinbärssaft

Annonser

En kommentar

  1. Ping: Rårörd rödvinbärsdricka med eftersaft | Biofilia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: