Hållbar rödvinbärssaft

Röda vinbär är ett av de mest rikgivande och lättplockade bär som finns. De har kanske inte den mest spännande eller fina smaken, men till att snabbt göra saft som räcker till nästa sommar passar de bra. Det här receptet ger en hållbar och koncentrerad saft, som tål att spädas ordentligt. Därmed innehåller den färdiga saften förhållandevis lite socker. Det ökar också risken för att saften ska geléa sig, så använd bara väl mogna bär.

Rödvinbärssaft
4 liter väl mogna röda vinbär, orepade
6 dl socker

Bären behöver inte repas, men rensa bort de som är dåliga. Lägg dem i en kastrull med en bottenskyla vatten och koka under lock i 10 minuter. Mosa bären mot kanten. Häll massan i en silduk och låt rinna i 30 minuter (krama inte). Häll saften i kastrullen tillsammans med 6 dl socker per liter avrunnen saft. Koka upp och skumma av. Låt saften svalna en stund i kastrullen och ta bort hinnan som bildas. Tappa sedan upp på rena flaskor.

Det här blir en syrlig och i mitt tycke lite tråkig saft. Den är bra som bassaft, men blir mycket bättre med någon smaksättning.

Kanel: För tankarna till jul och kyla. Kanske något för vinterutflykten?
Rosépeppar: Oväntat bra kombination för en lite kryddigare och komplexare dryck. Till ost och dessert.
Mynta: Piggar upp de flesta safter.

Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.

Rödvinbärssaft

2 kommentarer

  1. […] Eftersaften blir en typisk rödvinbärssaft: Mörkt röd som koncentrerad, och ljusröd när den är utspädd. Den får en tydlig och söt vinbärssmak. Sockret gör att den håller sig längre, men inte heller den är saften tål långtidslagring. Vill du spara saften länge kan du istället följa recept för kokad rödvinbärssaft. […]

  2. […] Lägg tillbaka bären i kastrullen tillsammans med en bottenskyla av vätskan. Koka i tio minuter, mosa bären mot kanten, häll i en silduk och låt rinna av i 30 minuter. Rör i 6 dl socker per liter avrunnen saft, skumma av och häll på flaskor.Eftersaften blir en typisk rödvinbärssaft: Mörkt röd som koncentrerad, och ljusröd när den är utspädd. Den får en tydlig och söt vinbärssmak. Sockret gör att den håller sig längre, men inte heller den är saften tål långtidslagring. Vill du spara saften länge kan du istället följa recept för kokad rödvinbärssaft. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s