Blåbärssaft. Kungen av saft enligt vissa ‒ vattnig blåbärssoppa enligt andra. Kanske beror det på den kan göras på olika sätt? Kokad blåbärssaft smakar onekligen väldigt likt blåbärssoppa, medan rårörd blåbärssaft mer behåller smaken av färska blåbär. Med lite extra syra till det fås en läskande och utsökt saft.
Rårörd blåbärssaft
2 liter orensade blåbär
1 medelstor rabarberstjälk
1 liter vatten
Ca 3 dl socker eller honung
Lägg bären i en kastrull och mosa dem med en stöt. Blanda i skivad rabarber och häll på kokhett vatten. Ställ svalt i ett till två dygn och häll sedan massan i en silduk. Låt rinna i 40 minuter. Rör i socker eller honung efter smak och frys in det som inte ska drickas inom de närmaste veckorna.
Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.
[…] blåbärssaft blir lätt lite fadd, till skillnad från frisk och läskande rårörd blåbärssaft. Tyvärr håller rårörd saft inte så länge, så om du vill spara den och inte har plats i […]
[…] är vad du har och saft vad du vill ha, så ger det här receptet en frisk saft som påminner om rårörd blåbärssaft, men med en kärv underton. Inte alls dum som […]