Slånbärssaft

Slånbärssaft är en av mina favoriter, så jag brukar plocka så mycket jag orkar och göra saften i hinkar. Plocka dem helst efter den första frosten, då de har blivit lite mildare i smaken.

Slånbärssaft
Frostnupna slånbär
Vatten
Socker eller mild honung, t.e.x. raps- eller klöverhonung

Lägg slånbären i en bunke och täck med iskallt vatten i en halvtimme. Skräp och småkryp flyter då upp till ytan och eventuella larver kryper ut ur bären. Häll av vattnet, rensa bären grovt, häll tillbaka dem i bunken och slå på kokhett vatten så att det täcker. Låt dem stå och dra ett dygn och sila sedan av vätskan. Koka upp den och häll tillbaka den över bären. Upprepa två gånger till, så att de totalt får dra i fyra dygn. Sista gången silar du vätskan genom en silduk. Koka till sist upp vätskan med 6 dl socker per liter saft och tappa på flaskor. Du kan också söta med honung efter smak, men saften blir inte lika hållbar då, och inte heller lika god, i mitt tycke.

Slånbärssaften får en vackert djup färg och en smak som påminner om körsbär och lingon. Den är mycket god att dricka varm, gärna kryddad till glögg.

Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning.

Slånbärssaft

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s