Basilika- och myntasaft

Bland alla röda och gula safter vore det uppfriskande med en annan färg nån gång. Blå vore roligt, men det är tveksamt om det alls går utan artificiella färgämnen. Att bara göra en grön saft visade sig överraskande svårt, med tanke på hur vanlig färgen är i naturen. Klorofyll, som all den gröna färgen kommer från, är nämligen vare sig vattenlöslig eller särskilt stabil. I kontakt med syre, syror eller enzymer som redan finns i växtcellerna blir den snabbt brunaktig. Det måste alltså bli en saft utan syra, om man nu kan kalla det saft då. God blir den hursomhelst, och grön.

Basilika- och myntasaft
1 liter löst packade basilikablad (ca 20 gram)
1/2 liter löst packade myntablad (ca 10 gram)
1,5 dl socker
2 dl vatten
Det yttersta skalet från en lime
1 tsk stötta kardemummakärnor

Koka en sockerlag på 1 dl vatten, sockret och kardemumman, och häll den i en mixer eller hushållsapparat. Koka upp rikligt med nytt vatten och lägg i örterna och limeskalet. Rör om i några sekunder tills de börjar slakna och häll sedan i ett durkslag och skölj med kallt vatten. Upphettningen förstör de enzymer som annars bryter ner klorofyllet. Lägg bladen i mixern eller hushållsapparaten och kör tills bladen blivit finfördelade, men inte tills det blivit en slät soppa. Låt blandningen stå ett tag och låt den sedan rinna av först i ett durkslag och sen i en silduk. Om bladen blivit mycket finfördelade eller mosade kan det ta lång tid för vätskan att rinna igenom. Fyll en flaska ända upp och förvara mörkt och kallt. Efter någon vecka har saften klarnat och kan dekanteras och frysas in om man så vill.

Servera gärna saften med en skiva eller skvätt lime, ringla den över glass eller använd den i en drink.

Frånvaron av syra gör det extra viktigt med upphettning och hygien. Det är av samma orsak inte lämpligt att byta sockret mot honung i det här receptet.

Basilika- och myntasaft

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: