Havtornscurd

Förra året gjorde jag en fantastisk havtornscurd, men glömde skriva ner receptet. Tyvärr har jag i brist på havtorn inte kunnat experimentera så mycket i år, men det här blev i alla fall nästan lika bra som fjolårets curd.

Havtornscurd
1 dl havtornsjuice
2 dl socker eller 1 dl fast honung
3 ägg
50 gram normalsaltat smör

Fyll upp en mellanstor kastrull med lite vatten och sätt på värmen. Vispa samman havtornsjuice, ägg och socker i en metallskål (inte koppar) och ställ den över kastrullen. Fortsätt rör medan vattnet sjuder och ta bort skummet. Undvik att vispa kraftigt, eftersom du då vispar ner luftbubblor i smeten. När blandningen blivit krämig efter ca 15 minuter vispar du i smöret, lite i taget. Passera om det blivit klumpar, och ös upp i burkar.

Havtornscurden blev apelsingul, slät, len och krämig. Den har ungefär samma syra som köpt lemoncurd, vilket är lite i underkant för min smak. Nästa gång kommer jag att minska på sockret och lägga till ett ägg eller äggula för en lite fastare konsistens.

Havtornscurd

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s