Förra året gjorde jag en fantastisk havtornscurd, men glömde skriva ner receptet. Tyvärr har jag i brist på havtorn inte kunnat experimentera så mycket i år, men det här blev i alla fall nästan lika bra som fjolårets curd.
Havtornscurd
1 dl havtornsjuice
2 dl socker eller 1 dl fast honung
3 ägg
50 gram normalsaltat smör
Fyll upp en mellanstor kastrull med lite vatten och sätt på värmen. Vispa samman havtornsjuice, ägg och socker i en metallskål (inte koppar) och ställ den över kastrullen. Fortsätt rör medan vattnet sjuder och ta bort skummet. Undvik att vispa kraftigt, eftersom du då vispar ner luftbubblor i smeten. När blandningen blivit krämig efter ca 15 minuter vispar du i smöret, lite i taget. Passera om det blivit klumpar, och ös upp i burkar.
Havtornscurden blev apelsingul, slät, len och krämig. Den har ungefär samma syra som köpt lemoncurd, vilket är lite i underkant för min smak. Nästa gång kommer jag att minska på sockret och lägga till ett ägg eller äggula för en lite fastare konsistens.
[…] Prova att använda dem istället för citron i bakverk och mat, t.ex. till fisk eller i saft, curd och marmelad. I folktraditionen: Har använts till mat kring Bottniska viken, men i resten av […]
[…] Prova att använda dem istället för citron i bakverk och mat, t.ex. till fisk eller i saft, curd och marmelad. Torkade blad kan användas som te. I folktraditionen: Har använts till mat kring […]