Violsaft

Det krävs ett visst tålamod att plocka ett par tusen violblommor, vilket är ungefär vad som går åt till den här saften – men det är det värt. Den blir nämligen lila, något som i saftens värld är enastående! Ja, inte bara lila, utan grön, blå, lila och magenta, allt eftersom man tillsätter citronen. Saften ändrar färg beroende på pH-värdet, och på ett mer spektakulärt sätt än någon annan saft jag gjort. Passa på att leka i köket!

Violsaft
1 liter (160 g) löst packade luktvioler utan skaft
3 dl strösocker
5 dl vatten
½ krm pressad citronjuice

Lägg violer och socker i ett värmetåligt kärl och häll över kokhett vatten. Låt stå i rumstemperatur 12–24 timmar. Sjud sedan försiktigt upp allt, men koka inte. Sila av vätskan, som inte kommer vara lila, utan blekt grön eller blå, beroende på hur hårt vatten du har. Droppa i citronjuicen och häpna över hur saften ändrar färg. Fortsätt med några droppar i taget tills du är nöjd med färgen. Den kommer först bli blå, sedan lila och till slut skarpt rosa om du fortsätter. Det är en bra idé att först tillsätta citron till hälften av saften, så kan du sedan fylla på med den grönblå saften om du råkar hälla i för mycket citron. När du senare späder ut saften vid serveringen kommer pH-värdet stiga, särskilt om du har hårt vatten, så du kan ha i lite extra citron från början. Prova dig fram! Eftersom violsaft innehåller så lite syra blir hållbarheten kort, bara någon vecka. Frys in det du inte ska dricka upp snart. Du kan kandera de violer som blir kvar, men det mesta av färgen och smaken har flyttat till saften.

Det här receptet och många till kan du läsa i min bok Safthushållning!

violsaft

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s