Violsaft

Det kräver ett visst tålamod att plocka ett par tusen violblommor, vilket är ungefär vad som går åt till den här saften, men den blir lila, vilket i saftens värld är enastående! God blir den också. Violsaft är den mest pH-känsliga saften jag har gjort. Den ändrar färg från grön till blå, lila och magenta, allt eftersom man tillsätter citronen. Passa på och lek lite i köket!

Violsaft
1 liter (160g) löst packade luktvioler utan skaft
5 dl vatten
3 dl socker
1/2 krm citronjuice

Lägg violer och socker i ett värmetåligt kärl och häll över kokhett vatten. Låt det stå i rumstemperatur i 12-24 timmar och sila sedan av vätskan, som kommer att vara blekt grön eller blå, beroende på hur hårt vatten du har. När du häller i citronsaften blir den lila. Börja med ett par droppar citron, och om du vill ha en kraftigare färg har du i ytterst lite i taget tills du är nöjd. Det är en bra idé att tillsätta citron till hälften av vätskan i taget, så att du kan spä ut om du råkar hälla i för mycket citron. Citronen gör färgen kraftigare och klarare, men får den också att dra mer åt rosa. Om du planerar att spä saften med hårt vatten kan det vara en bra idé att ha i lite extra citron, så att den färdigblandade saften inte blir grön. Du får helt enkelt testa dig fram!

Vilolsaften håller några dagar i kylskåp, så frys in det du inte ska dricka upp snart. Violsirap är ett mer hållbart alternativ.

violsaft

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: